آیا می دانید که استراتژی محتوا چیست و چه اهمیتی دارد؟ مراحل نوشتن استراتژی تولید محتوا چیست؟ اصلا نوشتن استراتژی محتوایی تاثیری در سئو و جذب مشتری دارد؟ در ادامه علاوه بر پاسخ دادن به این سوالات، به شما کمک می کنیم تا استراتژی محتوایی قوی داشته باشید.
فرض کنید یک روز صبح از خواب بیدار می شوید و می خواهید برای انجام کارهایتان اقدام کنید. از شب قبل به صورت کامل کارهایتان را لیست کرده و مشخص کرده اید که هر کدام در چه ساعت و به چه شکل باید انجام شود. با داشتن این برنامه در واقع شما دیگر سردرگم نخواهید بود و می توانید با سرعت بیشتری کارهایتان را پیش ببرید. استراتژی تولید محتوا هم دقیقا شبیه به یک برنامه روزانه است؛ با این تفاوت که باید موارد بیشتری را مورد بررسی قرار داد.
استراتژی محتوا در واقع برنامه ای است که برای تولید محتوای سایت نوشته می شود. اما این برنامه به عنوان و زمان انتشار محتوا خلاصه نمی شود؛ موارد زیادی را در بر می گیرد که در ادامه هر کدام را خواهیم گفت. به طور کلی در استراتژی محتوا موارد زیر مشخص می شود.
در این قسمت از استراتژی محتوا هدف از نوشتن محتوا مشخص میشود. این هدف گذاری باید به سه دسته کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت تقسیم شود. یعنی در نوشتن یک محتوا علاوه بر در نظر گرفتن شرایط و نیاز فعلی آن زمان، به کاربرد محتوا در آینده هم توجه کرد. عدم توجه به این موضوع می تواند صفحات زامبی سایت شما را افزایش دهد. در مطلب " زامبی پیج چیست؟ " در این باره گفته ایم.
برخی از اهداف نوشتن یک محتوا را می توان موارد زیر دانست:
فرض کنید شما خدمات طراحی سایت ارائه می کنید و در قسمت وبلاگتان می خواهید آموزشی را در این باره بنویسید. از طرفی شما باید مشتری هم جذب کنید؛ بنابراین هدف شما از نوشتن این محتوا، آموزش به مخاطب و جذب مشتری است. پس باید علاوه بر آموزش، کاربر را به خرید سایت یا استفاده از خدمات ترغیب کنید.
پس از تعیین هدف، باید به سوالات مهمی پاسخ داده و با توجه به آنها اقدام کنید:
اگر از قبل در سایت خود محتوا منتشر کرده اید، میتوانید برای بررسی آنها از سرچ کنسول گوگل یا گوگل آنالیتیکس استفاده کنید. برای این کار لازم است که سایتتان به سرچ کنسول وصل شده باشد. در مطلب " ثبت سایت در سرچ کنسول " به شما آموزش های لازم را داده ایم.
در زمان بررسی محتواهای قبلی سایت، باید فاکتورهای زیر را مورد بررسی قرار دهید:
پس از اتمام این مرحله شما می توانید کلمات کلیدی با ارزش که با آنها رتبه دارید را پیدا کرده و آنها را تقویت کنید.
دومین موردی که در استراتژی محتوا باید مورد توجه قرار بگیرد، برند سازی است. اینکه هر محتوایی چطور به افزایش برندینگ کمک می کند. در این باره مطالعه مطلب " تاثیر برندینگ در سئو " را از دست ندهید. در طول محتوا از تصاویر یا ویدیو هایی استفاده کنید که به برند سازی شما کمک می کند و معرف برند شما هستند.
یکی دیگر از مراحل تعیین استراتژی محتوا، شناخت مخاطبانتان است. شما باید پرسونا هر مخاطب را شناسایی کنید؛ منظور از پرسونا مخاطب، اهداف، علاقه مندی ها، الگوی های رفتاری و شخصیتی افراد است. اما شناخت مخاطبان چه کمکی به شما می کند؟
زمانی که بدانید مخاطب شما دقیقا به دنبال چه چیزی هست و به چه مواردی علاقه دارد، می توانید آنها را در کارتان تقویت کنید.
در این مرحله شما باید بتوانید به سوالات زیر پاسخ بدهید:
یکی از اصلی ترین مراحل نوشتن استراتژی تولید محتوا، تحقیق کلمات کلیدی است. در واقع تحقیق کلمات کلیدی به شما کمک می کند تا بفهمید که کاربران به دنبال چه چیزی هستند؟
شما باید ابتدا کلمات مرتبط با حوزه کاریتان را مشخص کرده و سپس با توجه با اهمیت آن، اقدام به تولید محتوا کنید. در مطلب " چگونه بهترین کلمات کلیدی مقاله را پیدا کنیم؟ " به صورت کامل این مسئله را آموزش داده ایم.
گام بعدی در نوشتن استراتژی محتوا، تحلیل و بررسی رقبا است. با این کار می توانید نقاط ضعف و قدرت آنها را شناسایی کرده و در جهت بهبود محتوای سایت خود اقدام کنید.
اما چطور رقبا را بررسی کنیم؟
ابتدا کلمات کلیدی حوزه کاریتان را در گوگل جستجو کنید؛ سپس لینک هایی که در صفحه اول گوگل قرار دارند را بررسی کنید. در مطلب " آنالیز سایت رقیب " به شما یاد داده ایم که چطور سایت رقیب را تحلیل کنید.
با تحلیل رقبا می خواهیم به اطلاعات زیر برسیم:
فرض کنید شما در حوزه فروش عطرهای گران قیمت فعالیت می کنید و هدفتان جذب مشتری هایی با وضعیت اقتصادی بسیار خوب است. اما در حال حاضر مشتریانی با درآمد متوسط دارید. این نتیجه حاصل تحلیل و بررسی اطلاعات بدست آمده در مراحل قبل است. اکنون که هدف شما با اطلاعات بدست آمده یکی نیست، باید استراتژی محتوا را به گونه ای دیگر بنویسید.
پس از آنکه مراحل بالا را طی کردید، باید با کمک قیف بازاریابی محتوا، هر مشتری را در دسته ای قرار بدهید. اگر به تصویر زیر نگاه کنید، به درک بهتری از این قیف خواهید رسید. قیف بازاریابی محتوا شامل چند قسمت است که در ادامه هر کدام را توضیح خواهیم داد:
این دسته از محتواها صرفا برای آگاهی سازی مشتریان از برند و نوع کسب و کارتان نوشته می شود. یعنی مخاطبان این قسمت از قیف افرادی هستند که از قبل هیچ آشنایی با شما نداشته و باید خود را به آنها به بهترین شکل معرفی کنید.
در این بخش مخاطبانی قرار دارند که تا حدودی با کسب و کار و محصولات شما آشنا هستند و برای خرید شک و تردید دارند؛ چرا که آنها نمی دانند کدام محصول برای رفع نیازشان مفید است. وظیفه شما در این قسمت، نوشتن محتوا به نحوی است که کاربر را برای خرید محصول ترغیب کند.
در این مرحله مخاطبان تا حد زیادی با محصولات و خدمات شما آشنا شده و می خواهند در این باره تحقیق بیشتری انجام دهند. محتواهای این قسمت باید شامل اطلاعاتی کامل و آموزنده در مورد خدمات و محصولات شما باشد.
مشتریان این قسمت از قیف بازاریابی محتوایی، تصمیم به خرید گرفته اند اما بین برندهای مختلف دچار شک و تردید هستند. بنابراین باید در محتواهای خود مزیت رقابتی برندتان را مطرح کرده و آنها را به خرید دعوت کنید. البته حواستان باشد که در نوشتن این سبک از محتواها مدام از مشتری نخواهید که از شما خرید کند.
در این قسمت از قیف بازاریابی محتوا، مخاطبانی قرار می گیرند که برای خرید از شما مصمم هستند. این نشان می دهد شما به درستی مخاطب را به صفحه محصول و یا خدماتتان هدایت کرده اید. محتواهای این قسمت باید کمی متفاوت تر باشد و به اصطلاح money page باشد. یعنی محصولی را معرفی کرده و با یک CTA یا دعوت به عمل جذاب، مشتری را برای ثبت سفارش هدایت کنید.
اگر فکر می کنید که کارتان به پایان رسیده و باید به سراغ مشتری جدید بروید، سخت در اشتباه هستید. مشتریانی که بصورت دائمی از شما خرید می کنند، به مرور زمان معرف برند شما خواهند بود. آنها بدون اینکه شما اقدامی کرده باشید، شما را تبلیغ خواهند کرد. پس برای جذب این دسته از مشتریان باید محتواهایی را تولید کنید که پس از خرید محصول یا خدمات، به درد مشتری بخورد. مثل آموزش استفاده از یک محصول خاص.
پس از آنکه موارد بالا را مشخص کردید، باید یک زمانبندی برای انتشار هر محتوا داشته باشید. این کار با کمک تقویم محتوایی امکانپذیر است. در مطلب " تقویم محتوایی چیست؟ " نمونه ای از تقویم محتوایی و آموزش ساخت آن را گفته ایم.
منظور از شاخص های عملکرد، معیارهایی است که با کمک آنها بتوان میزان موفقیت در استراتژی محتوا را تعیین کرد. به عنوان مثال در اینستاگرام، با کمک تعداد لایک، بازدید، تعداد فالوور و … که همه این ها قابل ثبت و اندازه گیری هستند، می توان میزان موفق بودن عملکرد را حساب کرد.
در وب سایت ها نیز شاخص هایی برای اندازه گیری میزان موفقیت عملکرد وجود دارد:
همانطور که مشاهده کردید تمام این شاخص ها به کمک سرچ کنسول و گوگل آنالیتیکس قابل اندازه گیری است. بهتر است این آمارها هر هفته یا هر ماه مورد بررسی قرار بگیرند. با این کار می توانید نقاط قوت و ضعف محتوا را شناسایی کرده و در جهت بهبود آنها اقدام کنید.
علاوه بر موارد بالا باید نحوه نوشتن محتوا نیز مشخص شود. اینکه هر مطلبی با چه لحنی، چه رنگ و سایز فونتی و … نوشته شود.
پس از طی کردن مراحل بالا، باید برای نوشتن یک محتوای حرفه ای اقدام کنید. هدفتان صرفا نوشتن محتوا نباشد، بلکه سعی کنید مانند یک مجسمه ساز آن را از ابتدا و با خلاقیت خود بسازید. به کار گیری تجربیاتتان در محتوا می تواند کمک زیادی به جذب کاربر کند. .
از دیگر مواردی که باید برای نوشتن استراتژی تولید محتوا به آن دقت کنید، مشخص کردن کانال توزیع محتوا است. برای افزایش بازدید سایت و همچنین سئو بهتر محتوا، باید آن را در شبکه های اجتماعی مختلف منتشر کنید.
اگر تاکنون برای سایت یا شبکه اجتماعی خود بدون برنامه ریزی مشخصی محتوا تولید کرده باشید، کمی گیج شده اید. نداشتن استراتژی محتوا در واقع شما را از هدفتان دور می کند. درست است که هدف از تولید محتوا رفع نیاز کاربر و جلب نظر گوگل است، اما باید برای شما هم سودی داشته باشد.
بنابراین با نوشتن استراتژی تولید محتوا به محتوای خود جهت داده و می توانید حتی محتواهای آینده را نیز مشخص کنید. یکبار با استراتژی پیش بروید تا به اهمیت نوشتن استراتژی محتوا پی ببرید.
الگوریتم های گوگل روز به روز پیشرفت کرده و موارد بیشتری را درک می کنند. پیشرفت الگوریتم های گوگل هم به نفع سئوکاران تمام می شود و هم به ضررشان؛ چرا که در سال های گذشته سئوکاران با اجرای تکنیک های سئو کلاه سیاه به راحتی رتبه می گرفتند. در نتیجه حق بسیاری از سئوکاران با تجربه و وب سایت های با کیفیت، ضایع میشد.
امروزه ربات های گوگل به راحتی می توانند کیفیت یک محتوا را مورد بررسی قرار داده و مشکلات آن را شناسایی کنند. آنها به راحتی می توانند رضایت کاربر از محتوا را درک کرده و محتوا را رتبه بندی کنند.
نوشتن استراتژی محتوا به شما کمک می کند تا با یک برنامه ریزی مشخص، محتوای کاربر پسند تولید کنید. هر چه کاربران از محتواهای سایت رضایت بیشتری داشته باشند، گوگل نیز رتبه سایت شما را افزایش خواهد داد.
در پایان
در این مطلب به شما گفتیم که استراتژی محتوا چیست و چه اهمیتی دارد؟ همچنین در ادامه مراحل نوشتن استراتژی تولید محتوا را 0 تا 100 بیان کردیم. با نوشتن استراتژی تولید محتوا قوی و بدون نقص می توانید مخاطبان هدف را جذب کرده و بدون سردرگمی به بازاریابی محتوایی مشغول شوید. یادتان باشد که در حال حاضر تولید محتوا یکی از کاربردی ترین روش های جذب مخاطب و فروش بیشتر است؛ پس آن را دست کم نگیرید.
انجام پروژه دورکاری اینترنتی و کاریابی آنلاین و استخدام فریلنسر و دورکار